söndag 22 februari 2009

Pengaplanering?? Orkar jag o vill jag

Många gånger har jag undrat vart alla mina pengar tar vägen. Det slutar alltid med att jag inte har speciellt många kronor kvar på kontot veckan innan ny lön betalas ut. Jag har gjort tappra försök till att föra kassablad i excel, men det har visat sig vara ett allt för stort och krångligt sätt så det har bara blivit bortglömt. Jag har fört in kvitton när jag orkat, och då har det varit rätt stora kvittohögar att gå igenom, så jag tröttnade ju innan jag satte mig med det. Oftast satt jag med det samma dag som jag skulle skicka in mina räkningar via internetbanken också vilket gjorde att jag bara budgeterade hur stora summor de olika posterna kunde ha den kommande månaden. Så, nu har det gått ett par månader sen jag slutade med det, och har väl insett att det inte är något bra sätt det heller, att bara låta pengarna rulla ut, utan jättestor koll på vart. Visst, det låter skittrist att föra en kassabok, det kan bli allt för styrt. Så nu har jag bestämt mig för att sitta en gång i veckan med en större veckoplanering. Den kommer gå till som så här:
* Räkningsplanering (antar att det blir en gång i månaden ungefär)* Menyplanering (Lunch/middag/matlådor till jobbet)* Inköpsplanering (För att undvika allt för många stödköp)* Begränsad budget för onödiga saker (Typ godis och sådant) * Planering på vad jag vill köpa (Prylar, kläder och annat)
Förhoppningsvis så skall jag nu kunna få en överblick vart mina pengar hamnar. Bäst av allt, lite mer pengar kanske skulle gå att stoppa undan på sparkontot (Läs: reskassan till Turkiet). Dessutom skall jag nu börja laga mat i större utsträcknig, kanske inte exakt varje dag, men ofta och på så sätt kunna ha ett stort förråd av matlådor att ha med till jobbet. På mitt gamla jobb var det ju så bekvämt, där fick vi mat varje dag, vilket gjorde att latheten ofta tittade fram. Nu skall jag som sagt se till att laga ordentligt med mat vid varje tillfälle så jag kan frysa in fler portioner åt gången. Tanken är den att jag verkligen skall öva mig på att göra planerade inköp istället för väldigt impulsiva sådana. Jag vet ju att jag kan, men det blir alltid lite lättare om viljan dessutom är med. När man ser att ens sparande faktiskt ger något i långa loppet.Well, den som lever får se. Hur detta går får framtiden helt enkelt visa.

3 kommentarer:

gumman sa...

Haha....helt olikt mig. Du kanske skulle ta och kolla på lyxfällan.

Mita sa...

Ja du Kenna kan vi erbjuda en kurs i vardags ekonomi, ska man planera måste alla i familjen vara med, ensam i en familj är man ej stark i sin strävan.

Mita sa...

Utmaning på gång, titta in till mig